Kolkuós hästar

Som ni kanske vet vid detta laget så har jag en förkärlek för hästar som har det gamla Kolkuós blodet pumpande i sig. Enligt min åsikt är det den islandshästavel som står ut mest. Aveln som jag tycker inte ska glömmas bort. Ända sedan jag praktiserade på Ekhaga islandshästcentrum med Inger Karlströmer i ledningen våren 1994. Älskade jag att höra hennes sagor och läsa alla hennes stamböcker från Island. Därefter har jag varit ett flertal somrar hos henne när hon sedan flyttade sin avelsverksamhet till Arkelstorp, Kristianstad. Där fick jag se, rida in och vara med till 100% i hennes verksamhet. Inget jag ångrar, njöt varenda sekund! Därefter träffade jag en musblack vid namn Myssla från Hässleberga – en oslipad diamant! Red henne ett fåtal gånger och hon vann mitt hjärta. Hennes avkommor blev svåra men med hjärtat på rätt ställe för sina människor. Jag är dock ingen världsryttare men hade god hand med de yngre kolkuos hästarna samt jag stötte på en hingst vars namn var Gyrdir frá Arbakka. Det fanns något där från allra första början… ett ljus av något jag saknade. Så personliga och enmanshästar! Känslan av att kunna gå tillsammans genom eld och lita på varandra blint. Köpte en uppfödning av Inger som var efter hingsten Gyrdir rá Arbakka och undan Barbara frá Hofi för en nätt slant av Inger Karlströmer som skulle bli grunden i min avel. Men år 2010 blev jag tvungen att sälja henne… efter detta vill jag inte köpa någon häst mer. Känns fortfarande som jag svek henne… Hon var alldeles rätt och jag…

Jag har saknat detta ett tag nu efter jag fick ta bort min kära vän Ronja som dock inte var ett Kolkuos men som unghäst fick jag höra att hon var bättre som pålägg på mackan… jag gav aldrig upp och det blev vi… vi visade andra att vi också kunde….

 

I alla fall så har jag nu en äldre herre i mitt stall som under en tid har haft svårt att hitta takten i tölten. Han har hittat den nu och flyttar gladeligen sig för skänkeln sidledes, rundar nacken och höjer ryggen så bakbenen kan komma lättare under. Det känns något alldeles speciellt och underbart när något sånt här sker. Allt bara faller på plats. Jag har gett honom tid och delar med mig av min kunskap till honom så han kan bära sig med ryttare på ryggen. Baby steps…