Hingstval 2024

Om jag skulle välja utav de hingstar som visades i år under Svenska Avelsmästerskapen så hade jag valt någon utav dessa 4 hingstar åt Dimbra eller Bikkja;

  • 5-årig hingst – Hersir från Lilla Sträckås – hans utstrålning samt exteriör tilltalar mig väldigt mycket.

    Han är e. Safir fra Kleiva som vann hingstshowen 2017 på Strömsholm. Med 7,88 poäng. Anne Fornstedt skriver så här om Safir;

Safir är en av Sveriges högst bedömda 4-gångshingstar. Bedömd till hela 8.50 ext och 8.19 rid med 9.0 för tölt, trav, galopp, långsam galopp och form. Han har inte en enda poäng under 8.0 i hela sin bedömning. Safir har samma mamma, Von fra Verket, som superstjärnan Tigull fra Kleiva som nyligen blev nordisk mästare i T1 och även är världsmästare i avel. E. Hördur fra Kolneset, världsmästare i avel EE. Mökkur fra Varmalaek, världsmästare i T2. Safir är tävlad med framgång under säsongen 2016 och blev även uttagen i det svenska landslaget. Safir har ett underbart lynne och en ridbarhet utöver det vanliga.

  • Hersirs mamma Harpa från Lilla Sträckås som är efter elithingsten Kraftur frá Bringu och hon fick redan som fyraåring en enastående bedömning med 9 för tölt, spirit, helhetsintryck och 9,5 för galopp!

Så med andra ord så är detta en bra hingst åt Dimbra.

  • Nästa hingst jag föll för är inte mindre än Merkúr från Smedjan (6-åring) e. Álfur frá Selfossi där hans trav är outstanding. Väldigt rörlig i bogen! – Det behöver jag till Dimbra eller Bikkja. Sedan de andra gångarterna är inte lika imponerande då rörligheten avtar. Dock vann Merkúr sin klass med 8,18p. Sedan fick han även brons på VM, 6 år- Ridegenskaper 8,26 exteriör 8,29 totalt 8,25p.
  • Tredje hingsten utav de 6-åriga Kolbeinn från Fögruhlíð – Shit, vilken pass! Coolt att se honom bli skjuten ur en kanon.
  • Sist men inte minst gillade jag den borkfärgade hingsten Snotur från Blåsbotorpet som vann sin klass med 8,07p, är femgångare. Väldigt fin och ståtlig hingst med mycket mark. Stor är han också med en mankhöjd på 146cm. Hans far är Eldur frá Torfunesi (8,60) och mamma Undrun frá Steindórsstöðum som är efter Sólon frá Skáney (8,48).

Länk till Svenska Avelmästerskapen 2023 – Hingstar
https://www.sifavel.se/2023/07/11/svenska-avelsm%C3%A4sterskapen-hingstar-46458988