Vad är tölt?

I min uppväxt fick jag reda på att tölten var fyrtaktig. Hästen behövde inte gå med höga ben fram och ha en väl aktiv rumpa med en gång utan det tränar man hästen till att visa samtidigt som man stärker gångarter.

Jag kom ihåg de hästar jag red och för att lära mig gångarter och takten fick jag sitta in hästen från skritt till tölt på asfaltsvägarna dels för att höra samt känna så det blev rätt.

Men nu när jag tittar på olika sidor och ser folk rida i tölt ser jag den inte… Tycker de flesta rider i grisepass eller ibland kan det vara så att tölten är väldigt passtaktig. Eftersom jag blev hårt tränad att rätt gångart skulle kännas och höras därefter blir jag så konfunderad över att inte det lärs ut på samma sätt.

Om någon frågar eller vill ha hjälp så hjälper jag till och ibland kan jag skriva om de vet att det inte är tölt…. Ibland kan det vara rätt känsligt ämne men ibland uppskattas det…

Jag undrar om jag själv kommer att klara av att rida när det är dags… Jag kanske är en sopa…