Kolkuós Hästarna

Första gången

Jag kom i kontakt med hästar utav Kolkuós linjen var när jag gjorde min praktik hos Inger Karlströmer då hon ägde Ekhaga Gårdshotell. Inger var väldigt ambitiös och lärde mig en massa under min praktik samt jag jobbade där sommaren innan hon begav sig ner till Skåne för att bara satsa på sin avel. Väl nere i Arkelstorp utanför Kristianstad hade Inger hittat en gård som hon renoverade upp och fick som hon ville. Jag jobbade även där på mina sommarlov samt så mycket jag kunde. Jag älskade att vara där och höra hennes historier och läsa hennes böcker om Kolkuós linjerna. Samt jag fick lära känna hennes hingst Gyrdir frá Arbakka som stal mitt hjärta. Han hade inte jätte flotta gångarter men han hade ett hjärta av guld, snällare hingst fick man leta efter.

Några år senare

Köpte jag ett sto av Inger, Svala från Olsbacken, tanken var att hon skulle bli mitt avelssto eftersom hon hade en väldigt fin och gedigen kolkuós stam. Hennes mamma var Barbara frá Hófi efter Funi frá Kolkuosi. Barbara ägdes av Ylva Hagander men Inger och hon hade ett samarbete så de avlade fram ett antal fina ston som Dimma från Ekhaga (e. Hördur frá Hvóli). Barbara var avelsvärderat fyrgångssto. Svalas pappa var såklart Gyrdir och det blev ett sto som jag uppfostrade, red in och utbildade men så på grund av familjära omständigheter var jag tvungen att sälja henne. Hon fick ett bra nytt hem där hon trivs väldigt bra. Gården där hon bor är inte för långt borta så jag kan hälsa på henne. Skulle jätte gärna velat ta ett föl på henne men hon börjar bli till åren. Och jag har en känsla att hennes ägarinna inte vill.

Därefter

Hade jag inte så stor lust att rida eller ta hand om hästar på ett tag. Jag fick tag i en äldre foderhäst som hade lärt sig lite hyss men som föll som handen i handsken när jag red honom. Dagen när jag fick se hans pass blev jag lite chockad men han var en ren kolkuós häst, Blesi. Ja, världen är liten! De som ägde Blesi ville sälja honom till mig men jag tyckte det kostade för mycket för en så pass gammal häst samt jag hade bestämt mig för att hitta ett sto att avla på. Så var jakten igång….

i Danmark

hittade jag min gode vän Michael Hembo med sitt fina stuteri Flugsael med just Kolkuós linjen. Han hade ett sto på sin hemsida som jag föll pladask för men tyvärr de pengar han ville ha hade

inte jag. Nattfreyja från Flugsael, bara wow. Michael gav mig ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till – att få betäcka Nattfreyja med valfri hingst och att jag betalade en nätt summa så var fölet mitt… Jag valde självklart hans hingst Gullfeti frá Arbakka. Visst det är en chansning till 50% att det blir ett sto men jag satsade och Abba kom ut. Världens roligaste och lyhördaste häst! Ska bli intressant att följa henne genom livet och sedan rida in henne.